خطر مصرف بی‌رویه گیاهان دارویی

رامش مهرآیین، کارشناس نظارت بر فرآورده‌های طبیعی، سنتی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی قزوین گفت:
خطر مصرف بی‌رویه گیاهان دارویی

استفاده از گیاهان دارویی به مقدار متعادل معمولا عاری از خطر و ضرر است، اما مصرف بیش از اندازۀ آن‌ می‌تواند به مسمومیت و عواقب خطرناکی ختم شود.

مصرف روزانه گیاهان دارویی در صورت تداخل با داروهای شیمیایی خطرات زیادی را می‌تواند ایجاد کند. گرچه دمنوش‌ها و گیاهان دارویی منشا طبیعی دارند و در مقایسه با داروهای شیمیایی عوارض کم‌تری ایجاد می‌کنند، اما مصرف بی‌رویه یا غیرعلمی برخی از این گیاهان می‌تواند موجب عوارض ناخواسته و حتی مسمومیت‌های شدید شود و از این رو شهروندان به‌طور جدی بایستی مراقب عوارض این نوع از گیاهان دارویی در زمان مصرف باشند.

دیگران چه می خوانند:

دمنوش‌ها نیز همانند داروهای شیمیایی باید با آگاهی و اطلاع از ساز و کار عمل آن‌ها توسط شهروندان مصرف شود، برای نمونه مصرف گل گاوزبان ایرانی به‌ تنهایی در افرادی که فشار خون بالا دارند، می‌تواند به‌‌شدت مخاطره‌‌انگیز باشد یا مادران باردار یا شیرده تنها پس از مشاوره با پزشک، مجاز به مصرف دمنوش‌ها هستند.

دمنوش‌های گیاهی هم مانند تمام مواد غذایی دیگر دارای برخی عوارض جانبی هستند و با این‌که اکثر داروهای گیاهی به میزان متعادل برای مصرف انسان بی‌خطر محسوب می‌شوند، ممکن است به راحتی با برخی گیاهان سمی اشتباه گرفته شوند و به‌عنوان ترکیبات بی‌خطر در دمنوش‌ها به کار بروند، از این رو شهروندان هرگز برای تهیه‌ دمنوش‌ و جوشانده‌ها از گیاهان وحشی استفاده نکنند.

یکی از عوارض ناخواسته داروها، جمع آوری غلط گیاهان دارویی توسط افراد ناآگاه و بی‌تجربه است چراکه گاهی گیاهان سمی وارد گیاهان اصلی می‌شود، برای مثال سبزی جعفری شبیه گیاهی به‌نام شوکران است، در حالی‌که جعفری یک گیاه خوراکی است و شوکران یک گیاه سمی، عدم تشخیص درست آن باعث مسمومیت می‌شود.

این کارشناس نظارت بر فرآورده‌های طبیعی با بیان این‌که نوع و نحوه مصرف گیاهان نیز بسیار مهم هستند، افزود: اینکه داروی گیاهی به‌صورت ضماد، مرهم، دمنوش یا در بینی چکانده شود، روش‌های مختلفی هستند که باید تحت نظر پزشک انجام شود، برای مثال گیاه بنفشه باید به‌صورت دمنوش مصرف شود و اگر بجوشد خواصش از بین می رود چرا که گل بنفشه لطیف است، اما رازیانه به‌خصوص ریشه‌های این گیاه بهتر است چند دقیقه بجوشد تا خاصیت‌دار شود.

هم‌چنین داروهای گیاهی که برای معده مصرف می‌شوند نیز نباید به‌صورت کوبیده شده مصرف شوند و باید جریش شوند، یعنی باید به‌صورت نیم‌کوب باشند چرا که اگر پودر شوند خواصی برای معده ندارند و بیشتر خواص کبدی دارند.

افرادی که بیماری‌های زمینه‌ای هم‌چون دیابت، فشار خون، تیروئید و چربی خون دارند باید تحت نظر پزشک و با توجه به داروهایی که مصرف می‌کنند، داروهای گیاهی را دریافت کنند و این نکته هیچ‌گاه فراموش نشود که دمنوش‌ها به‌هیچ عنوان جایگزین دارو نیستند، برای بهبود بیمار لازم است دستورات پزشک را به درستی رعایت شود. به بیان دیگر، دارو و دمنوش گیاهی باید در جای خود و به شیوه صحیح مصرف شود.

خرید اینترنتی دمنوش‌های گیاهی و ویزیت آنلاین که امروزه طرفداران بسیاری پیدا کرده مشکلات زیادی را نیز به‌وجود آورده، از این رو شهروندان برای یافتن پزشک معتمد جهت درمان بیماری خود سعی کنند حداقل اولین ویزیت خود را به صورت حضوری انجام دهند و توسط پزشکانی که در این حوزه فعالیت دارند، درمان خود را آغاز کنند و اگر به شیوه سنتی علاقه‌مند هستند در تابلوی مطب حتما مشخصات پزشک و عنوان تخصص طب سنتی درج شده باشد.

وی موضوع مهم دیگر را در خصوص تبلیغ دمنوش‌های لاغری عنوان و تصریح کرد: تاکنون مجوزی برای فرآورده‌های دمنوش جهت لاغری در کوتاه‌ترین زمان ممکن از جانب سازمان غذا‌و‌دارو صادر نشده است و مردم باید نسبت به مصرف این‌گونه محصولات آگاه باشند.

مصرف دمنوش‌های زمستانی برای درمان سرماخوردگی و آنفلوآنزا حتما باید با نظر پزشک صورت بگیرد، وقتی هم که پزشک مربوطه دارو تجویز می‌کند بایستی از تداخلات داروهای شیمیایی و دمنوش مورد استفاده شده، مطلع باشد.

خطر مصرف بی‌رویه گیاهان دارویی

اخبار وبگردی:

آیا این خبر مفید بود؟